De voordelen van een gietvloer in de tuin

Een gietvloer geeft een moderne uitstraling aan het interieur van je huis. Ze kunnen in elk deel van je huis geplaatst worden, maar zou het goed zijn voor de tuin? De meeste huizenbezitters die een tuin hebben, willen hun tuin of terras zodanig inrichten dat ze weinig voor onderhoud hoeven te doen. Zou een gietvloer in je tuin zorgen voor makkelijk onderhoud? Welke andere voordelen heeft een gietvloer in de tuin?

 

Wat is een gietvloer?

 

Een gietvloer is een vloer zonder naden, die een moderne look geven aan het huis. Het is niet hetzelfde als een betonvloer. Een betonvloer is hard en barst ook veel sneller dan een gietvloer. Tevens kan een betonvloer niet zonder naden gegoten worden. Een gietvloer wordt op basis van kunststofharsen in lagen gegoten op een dragende vloer.  Nadat het is gegoten, wordt het afgewerkt met lak, glanzende, matte of antislip coatings.

 

Gietvloer in de tuin

 

Een gietvloer wordt voornamelijk binnenshuis geplaatst, maar het is ook mooi voor de tuin. Enkele aandachtspunten bij het plaatsen van een gietvloer in de tuin zijn:

  • Het weer: Bij het plaatsen van een gietvloer in de tuin dien je te letten op de weersomstandigheden. Het leggen van een gietvloer kan het best in de zomer en liefst tijdens droge dagen. De mogelijkheid bestaat ook om de tuin wind- en regendicht te maken, maar hierdoor zullen de kosten oplopen.

  • De bodemgesteldheid van de ondergrond: De ondergrond waarop de gietvloer wordt gegoten mag niet te veel vocht vasthouden, omdat dit voor blaasvorming kan zorgen in de gietvloer. Je kunt een vochtwerende ondervloer laten leggen onder de gietvloer.

  • Huisdieren: Bij het leggen en drogen van de gietvloer mogen huisdieren de nog niet afgewerkte gietvloer niet betreden. Ook zand en vuil moeten worden vermeden.

  • Temperatuurverschillen: Een gietvloer in de tuin wordt blootgesteld aan temperatuurverschillen. Bij het leggen van een gietvloer moet hiermee rekening worden gehouden, zodat de gietvloer een extra afwerking krijgt dat bestendig is tegen sneeuw, UV belasting van de zon, vocht en hagel.

 

Ongeschikte gietvloeren voor buitenshuis

 

Een PU gietvloer past uitstekend bij een moderne woning. Het geeft het huis een warme en moderne uitstraling, maar is niet geschikt voor buitenshuis. De epoxyvloer is niet bestendig voor temperatuurschommelingen en scheurt hierdoor snel. De gietvloer van cement is ook ongeschikt, omdat deze snel scheurtjes kan krijgen en spiegelglad wordt als het vochtig is. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

 

Het beste materiaal voor je gietvloer in de tuin

 

  • De troffelvloer: Deze bestaat hoofdzakelijk uit zand en wordt alleen in natureltinten geleverd.

  • Het steentapijt: Het steentapijt bestaat uit grind en vermengd een speciale bindmiddel om het dikker te maken. Vervolgens wordt het gestort in de tuin. Je krijgt een mooi oppervlak, waar onkruid geen kans krijgt om door te groeien en dat makkelijk is om te onderhouden.

  • De terrazzovloer: De terrazzovloer is het beste als je niet veel tijd wilt besteden aan tuinonderhoud. De terrazzovloer bestaat uit diverse grove elementen. De terrazzovloer heeft een adequate dikte dat tegen temperatuurschommelingen bestendig is.

  • De rubbergietvloer: Deze gietvloer is ideaal voor gezinnen met kinderen, omdat de vloer van rubber is en kinderen daarop veilig kunnen spelen. De rubbergietvloer wordt meer in speeltuinen geplaatst.

Heb je tuininspiratie nodig en wil je een gietvloer in de tuin? Let hierbij op welke type gietvloer geschikt en makkelijk om te onderhouden is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *