10 tips voor het bestrijden van ziekten en plagen in de tuin

Een tuin hebben is heel mooi. Daar kan er vooral in de zomer van genoten worden. Alle mooie bloemen die bloeien en de geur van frisse bloemen. Maar om zoveel mogelijk te kunnen genieten van een mooie tuin, moeten wij alert zijn voor plagen. Deze plagen kunnen wij natuurlijk bestrijden. Lees verder voor tips hoe wij dat kunnen doen.

Tip 1. Natuurlijk extract.

Wanneer wij zien dat er sprake is van roetschimmel? Dan is een simpel natuurlijk extract (knoflookthee) de beste oplossing. Die kan ook nog zelf gemaakt worden en besparen wij ook. Snijd 5 bollen knoflook open , plaats het in een pot met 1 liter kokend water. Doe het vuur uit en laat hem 24 uur trekken. Los dit op met 3 liter water en spuit hem 5 dagen lang op de roetschimmel.

Tip 2. De bodem.

Zorg ervoor dat er goeie luchtige maar tegelijkertijd stevige bodem is voor de plant. Dit zorgt ervoor dat de wortels een balans kunnen vinden in de groei. De plant gaat dan niet stressen en bloeit heel mooi.

Tip 3. Snoeien.

Optijd snoeien en droge verdorven bladeren verwijderen zorgt voor een goeie lucht circulatie en ademing voor de planten. Schimmels krijgen geen kans om te groeien.

Tip 4. Gewassen verplaatsen.

Als er een bepaald soort gewas te lang op een plek groeit kan er een ziekte ontwikkeld worden die vatbaar is voor zo een gewas. Wij moeten de planten per seizoen een andere plek geven om dit te voorkomen.

Tip 5. Aantrekken van goeie insecten.

Niet alle insecten zijn kwaad aardig. Er zijn van de insecten die geen planten aantasten maar juist de schimmels eten of andere kwaadaardige plagen. Het kan ook voorkomen dat er een bepaalde plaag niet durft op te dagen omdat die bang is voor de goeie insect die er is. Voorbeelden van goeie insecten zijn de lieveheersbeestjes, kikkers padden en egels.

Tip 6. Vochtige plekken.

Slakken houden ervan om zich schuil te houden in donkere vochtige plekken. Door deze plekken te verwijderen van de tuin kunnen wij dus ook de slakken voorkomen. Slakken houden er eenmaal van om de verse bladeren aan te eten.

Tip 7. Onkruid.

Onkruid is een aantrekkingskracht voor ongewenste insecten. Door onkruid optijd te verwijderen kunne wij deze ongewenste insecten op een afstand houden en is er ook geen ontwikkeling voor een koele donkere plek.

Tip 8. Plantafstand.

Planten hebben een bepaalde afstand nodig . Op zo een manier kunnen zij heel goed ademen. Anders is er kans dat er dauw word ontwikkeld, de vochtigheid neemt toe en dan ontstaat er schimmel.

Tip 9. Seizoensplagen.

Bepaalde insecten zijn alleen in bepaalde seizoenen te vinden. Let er dus goed op in welke seizoen welke plantensoort gepland word.

Tip 10. Gesteentemeel.

In de winkels zijn er ook middelen te vinden voor het bestrijden van de insecten. Let wel op de instructies. Een overdosis kan vervelende gevolgen hebben. De gesteentemeel word ook wel de basaltmeel of lavameel genoemd. Het is een poeder die ervoor zorgt dat de schimmel niet groeit omdat de bladeren worden drooggehouden.

Voordat wij een manier van bestrijden kiezen moeten wij ook eerst weten wat de oorzaak is. Soms is er helemaal geen insecten plaag maar speelt de zon en schaduw een rol.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *