Hoe je zelfstanding een volwassenboom kan planten

Een ieder kan planten, maar de kunst is hoe succesvol is het planten bij een ieder. Het planten van een boom heeft enkele klusjes. Je kan de boom niet in de grond plaatsen en ervan uitgaan dat deze gezond zal groeien. Ook het planten van een boom in een verkeerd seizoen kan ervoor gaan zorgen dat deze moeilijk of helemaal niet gaat bloeien. In dit artikel geven wij jou de belangrijkste tips om zelfstandig te planten.

Een boom planten is niet moeilijk, maar je moet er veel geduld en liefde voor hebben. Niet tijdens elk seizoen kan je bomen planten. Het is goed te weten dat vanaf november tot en met april de perfecte periode is om een boom te planten. Alleen niet wanneer alles aan het freezen is, want dan ben je zo je boom kwijt.

Beste periode om een boom te planten

Voor de meeste bomen wordt er geadviseerd om deze niet in de zomer te planten, omdat de hitte schadelijk is voor de plant. De kans is dus klein dat deze het proces zal overleven. Uiteraard heeft elke boom verschillende behoeftes. Daarom is het belangrijk dat je weet welke soort boom je gaat planten en wat de behoeftes daarvan zijn.

Zorg ervoor dat bij het vervoeren van de boom de wortelen goed afgedekt zijn. Als deze uitdrogen sterft de boom uit voordat je denkt. Als je de boom niet gelijk kan planten plaats de wortelen in een bak met water.

Mijn boom planten

Kies de juiste ruimte. Als je boom plant die even groot en hoog groeit als een stapelwoning, plant hem dan niet op een piep klein plekje. Voordat je denkt zal je deze moeten snoeien of verwijderen. Het is ook af te raden je boom te planten op een grond dat pas is aangelegd, wacht een jaar af. Houd ook rekening met je buren. Niets is zo lastig, dan ruzie krijgen met je buren om jouw lievelings boom.

Heb je dit alles overwogen, dan ben je ready om te planten. Maak een kuil 4 tot 5 malen groter dan de wortel. Spit het heel goed om zodat de wortelen voldoende zuurstof krijgen om te groeien. Maak de randen van de kuil iets wat dieper, om de het overtollig water op te vangen. Het voorkomt dat de wortelen in een plaswater blijft zitten.

Nu ben je officieel gereed. Zet de boom met de jute in het plantgat op het iets hoger gedeelte. De jute mag hierna eraf. Let goed op dat de stam van de boom waar de wortelen beginnen gelijk staan aan de grond erom. Plaats het zand dat je uit het kuiltje heb gehaald in de overgebleven open plekken. Een beetje compost of mest erbij stimuleert de groei van de boom. Het zand dat je plaats nabij de stam moet hoger staan dan derest erom, het water blijft dan niet zitten. De kans dat de stam gaat verrotten is dan miniem.

Geef de boom na het planten gelijk water. En na een uur weer. Geef de boom de eerste jaren regelmatig en voldoende water.

Volg je het advies dat wij jou hebben gegeven voor het planten van je volwassenboom? Dan kan er niets meer mis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *