Hoe je een goede tuinman wordt

Tuinman (Hovenier) zijn is niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen (tuinvrouwen) weggelegd. Het is een volledige baan op zich. Het komt vaker voor dat een tuinman meerdere tuinen onderhoud om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, maar meer nog omdat hij zo goed is dat een ieder hem zo graag wil inhuren.

De taken van een tuinman kunnen zeer uiteenlopned zijn, van tuinen, parken en paden aanleggen en het onderhouden daarvan tot bestrating, terrassen, schuttingen en vijvers.

Zou je het fijn vinden het tuinieren in de vingers te hebben? Maak dan een bewuste keuze en vestig je aandacht op de nodige skills en vaardigheden die horen bij dit vak en die ervoor kunnen zorgen dat je een goede tuinman kan worden.

Ga allereerst na wat de wensen en behoeften van de klant zijn en speel hierop in, want je zal immers de klant tevreden moeten stellen. Je inspiratie wordt gevoed door het plan dat de klant heeft  klaarliggen of die je zelf moet opstellen zodat je precies weet wat er in die tuin moet gaan gebeuren. Leef je in in de tuinwensen van je klant. Laat je creativiteit en fantasie er maar op los met al het groen en de beschikbare ruimte in de tuin. Focus je niet alleen op je eindresultaat, ga tussentijds na als alles volgens plan verloopt, zodat je tijdig kan inspelen als iets verkeerd mocht gaan.  Anticiperen op toekomstige gebeurtenissen, om grote ellende te voorkomen. Doordat je vaak met je handen zal moeten werken zal je een dosis energie moeten hebben. Werk resultaatgericht om de gewenste  doelstellingen binnen de gewenste tijd te halen. Heb oog voor “details” zowel grote als kleinigheden. Een van mijn betere vrienden is een dakdekker barendrecht, maar houdt ook enorm veel van planten. Hij is een van de bedenkers van dit bericht.

Doe aan zelfsturing, door jezelf te motiveren om de klus tot een goed eind te brengen. Dit vak vereist vakmanschap. Om hoog kwalitatief werk te leveren zal je over de nodige vaardigheden moeten beschikken. Je zal bijvoorbeeld moeten weten hoe het gras te maaien, planten te voorzien van plantensteunen zodat ze de zomerstormen kunnen overleven, Metselwerk en electra kunnen eveneens aan de orde komen. Je kan je klanten ook advies geven over onderhoud van de tuin.

Welke opleiding heb je hiervoor nodig?

Met de juiste kennis, vaardigheden en competenties op zak kom je een stuk verder. Op de MBO opleiding Hovenier en Groenvoorziening voor de tuinman kom je te weten hoe al het groen aan te leggen, te onderhouden, hoe een tuin in te richten en leer je omgaan met de nodige gereedsschappen. Tijdens de opleiding komt communicatie met zowel de klant als de collega’s aan de orde. Skills om nieuwe klanten aan te trekken worden je bijgebracht/ verscherpt. Behalve aansturing maken registratie, financiën en organisatie ook deel uit van de opleiding.

Wil je je specialiseren in het tuinieren? Laat je dan verder inspireren door de HBO opleiding Tuin- en Landschapsinrichting waarbij aanleg, onderhoud en beheer aan de orde komen. Vervolgens kan je je specialiseren waarbij er meer aandacht besteed wordt aan ontwerpen, planuitwerking, ecologie en landschapsbouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published.