FAQ

Vraag: ik wil graag ook wat kruiden planten voor eigen gebruik, maar zit toch wel wat krap met ruimte in mijn flatje. Heb je enig advies voor mij hoe ik het toch kan klaarspelen een “mini tuin” voor mijn kruiden aan te leggen?

Antwoord: er zijn gelukkig tal van mogelijkheden om gewoon binnenshuis een de nodige kruiden die je nodig hebt voor de dagelijkse pot, te kunnen planten. Zo kan je eenvoudig jouw eigen bieslook of thijm kweken in speciale potjes welke in elke goedgesorteerde plantenzaak te vinden zijn. Je gaat daarbij  lekker zelf aan de slag met wat potgrond en zaadjes en kan je al na een paar weken genieten van kruiden die je gewoon zelf hebt geplant.

 

Vraag: voor de komende zomer wil ik graag alvast wat plantjes uitzaaien om er zeker van te zijn dat ze in volle bloei zullen zijn in die periode. Welke soorten raad je mij aan?

Antwoord: de keuze is ruim wanneer het aankomt op bloemsoorten die je allemaal van te voren kan planten en zullen die in de zomer zeker in volle bloei staan. Zo kan je in een plantenkas of ook gewoon binnenshuis in een zaaibak alvast wat klaprozen of margrietjes uitzaaien. Wanneer de lente aanbreekt kan je ze dan buiten zetten of alvast in de grond overplanten.

 

Vraag: met de herinrichting van onze tuin op komst wil ik ook graag een leuke tuinschommel laten plaatsen. Mag ik zo een schommel gewoon in de tuin laten of is het aangeraden die (vooral het zitgedeelte) wel steeds te verwijderen?

Antwoord: het zal er helemaal van afhangen van welk materiaal de tuinschommel nou is vervaardigd.  Een metalen schommel laat je gewoon in de tuin, maar kan je bij een rieten of houten uitvoering het zitgedeelte misschien toch binnen houden wanneer je het even niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de invloeden van het weer beperkt zullen blijven en je nog lang zal kunnen genieten van jouw schommel. Als je niet steeds de schommel naar binnen wilt halen, moet je er wel voor zorgen dat je op zijn minst wel één keer per jaar een nieuw laagje verf aanbrengt.

 

Vraag: is het wel raadzaam om een composthoop te maken wanneer mijn tuin niet zo groot is? Ik ben namelijk bang dat de buren er weleens last van zullen ondervinden.

Antwoord:een goede composthoop verspreidt nauwelijks een naar geurtje en is het daarom heel goed mogelijk om ondanks jouw relatief kleine tuin toch zo een hoop te maken. Je dient daarom heel goed de instructies op te volgen die er gelden voor het opzetten van zo een hoop. Hou het ook op alleen plantafval en zorg ervoor dat er ook niet te veel voch bij kan komen.

 

Vraag: ik beschik niet over een plantenkas, maar wil ik graag in mijn tuin wat meerjarige bloemen planten. Bestaat er een mogelijkheid om ze steeds te kunnen verplaatsen zonder dat er al te veel gaat komen bij kijken?

Antwoord: het is voor elke tuinliefhebber een dilemma tussen het beplanten van de tuin met meerjarige planten of niet. Er zijn tal van planten te vinden die je gewoon het hele jaar door in de tuin kunt laten en in de lente en de zomer gewoon weer tot bloei zullen komen. Indien je soorten wilt planten die de koude maanden niet zullen overleven, dan kun je die het best in grote potten planten en op een geschikte plek in het huis laten “overwinteren”.