De juiste planten vinden voor jouw tuin

Een tuin kun je beschouwen aks een als een oase van rust en moeten de aanwezige planten natuurlijk het beoogde moeten kunnen bewerkstelligen. Het blijft echter een persoonlijke keuze wanneer het uitkomt op het kiezen van de juiste planten voor jouw tuin, maar kan je daarbij ook wat rondkijken om te kijken welke planten je graag terug zou willen zien in de tuin.

 

Hoeveel ruimte van de tuin wil je beplanten?

Je hebt tegenwoordig de keuze uit een grote hoeveelheid planten en kun je die aanschaffen bij de tuinspeciaalzaak, particulier of kan je ze gratis krijgen bij een familielid of kennis.genoeg mogelijkheden dus, maar zal je wel eerst moeten bepalen waar van de tuin ze allemaal gaan komen te staan. Sommige planten hebben weinig zonlicht nodig (schaduwplanten) terwijl anderen alleen in de volle zon tot uiting zullen komen. Bepaal daarom de lichtinval voor de verschillende delen van de tuin en bepaal aan de hand daarvan waar de planten gaan komen te staan. Eenmaal aan het inventariseren van de mogelijkheden van jouw tuin bekijk je gelijk de mogelijkheden die er zijn om ook voor planten te kiezen die niet zo goed tegen de kou kunnen. Een plantenkas biedt de mogelijkheid om bepaalde planten te laten overwinteren, maar zijn er weer andere soorten (vooral die welke uit bollen voortspruiten) die geen moeite hebben met lage temperaturen.

 

Hoe is het met de bodemgesteldheid van de tuin?

Voor een gezonde groei en bloei van de planten is het belangrijk dat de bodem waarin zij zich bevinden ook over de nodige voedingsstoffen beschikt. Ook de pH is een doorslaggevende factor en kan je in elke goedgesorteerde tuinspeciaalzaak zo een pH-testkit aanschaffen. Indien de tuinbodem niet geschikt is voor een aantal type planten die je wel graag terug wilt zien in de tuin, kan je ervoor kiezen om te planten in speciale bakken. De grond in zulke bakken stel je gewoon zelf samen en zullen de planten er zeker goed gedijen.

 

Met de selectie van de juiste bodemsoort, de lichtinval en de mogelijkheden die je hebt om de planten door te laten komen, zal het eenvoudiger zijn om de juiste planten voor de tuin uit te kiezen. Hou daarbij zeker ook rekening mee met het onderhoudt omdat bepaalde plantsoorten dat wel vereisen. Indien je niet over de tijd beschikt om steeds de tuin in te duiken, maar graag wel altijd over een goed onderhouden tuin wil beschikken, is het beter te kiezen voor meer decoratieve elementen zoals een prachtig looppad geflankeerd door planten die niet zo snel groeien zoals lavendel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *